Wat is Wise en hoe werkt het in Nederland? (2024)

Misschien heb je al eens over Wise gehoord van een bekende, of erover gelezen op het internet; Wise is een superhandige manier om in zowel binnen- als buitenland geld te beheren op een rekening.

Maar online geld beheren is natuurlijk niets nieuws, er zijn wel meer diensten die dit aanbieden. Wat is Wise precies? En wat maakt het anders dan andere online rekeningen? Hoe werkt deze dienst in Nederland, en uit welke features kun je hier kiezen?

In dit artikel lees je alles over Wise en welke producten en diensten er van Wise beschikbaar zijn in Nederland.

Kom meer te weten over Wise💡

Wat is Wise?

Wise stond voorheen bekend als TranferWise en werd in januari 2011 opgericht door de Estse zakenlieden Kristo Käärmann en Taavet Hinrikus.

De missie van Wise luidt als volgt:

Geld zonder grenzen - direct, handig, transparant en uiteindelijk gratis. Wise verplaatst geld voor mensen en bedrijven: om te betalen, om betaald te krijgen, om uit te geven, in elke valuta, waar je ook bent, wat je ook doet.

Wise verwerkt elke maand meer dan £8 miljard aan grensoverschrijdende transacties. Dat is nogal wat. Mag dat allemaal zomaar? Jazeker, want Wise is gereguleerd door de FCA¹ en heeft toestemming om een elektronischgeldinstelling te zijn voor de uitgifte van elektronisch geld (e-money). Wise staat genoteerd op het FCA Register met nummer 900507.

Wise is al lange tijd erg populair onder met name expats en reizigers, maak ook steeds meer mensen die niet zo vaak in het buitenland te vinden zijn zien tegenwoordig de voordelen van deze rekening. Maar liefst 13 miljoen mensen en bedrijven maken gebruik van Wise. Samen besparen zij 1 miljard pond per jaar in vergelijking met het gebruik van een conventionele bank.

Wise producten in Nederland

Bij Wise kun je kiezen uit verschillende producten die het beheren, uitgeven en ontvangen van geld makkelijker maken. In Nederland zijn de volgende Wise producten beschikbaar:

 • Internationale overschrijvingen
 • Multi-valuta account
 • Zakelijk account
 • Wise betaalpas

Internationale overschrijving met Wise

Wat is Wise en hoe werkt het in Nederland? (1)

Met Wise kun je internationale overschrijvingen doen. Het is mogelijk om geld naar +160 verschillende landen te sturen via de Wise website en de Wise app (die je kunt downloaden in de Apple Store of via de Google Play Store.

Bovendien kun je bij Wise altijd real time zien wat je voor een internationale transactie moet betalen. Er zijn geen verborgen kosten.

Hoe werkt een internationale overschrijving met Wise?

Wise werkt van een lokale bankrekening in het ene land naar een andere lokale bankrekening, maar geld gaat nooit de grens over. Wise heeft lokale bankrekeningen in elk land waar het actief is.

Dit betekent dat wanneer een afzender geld naar Wise stuurt, deze een lokale bankoverschrijving doet of betaalt met een lokale bankpas/creditcard. Als gevolg hiervan zijn er geen internationale verzendkosten zoals je die vindt bij normale internationale SWIFT-bankoverschrijvingen.

Wise wisselkoers: Hoe werkt het?

Wise maakt altijd gebruik van de middenkoers, dezelfde koers als die je op Google kunt vinden. Het gebruik van deze eerlijke wisselkoers is het grootste verschil tussen Wise en traditionele banken, die vaak een andere wisselkoers gebruiken en daar een bepaald bedrag aan kosten bijrekenen. Iets waar ze meestal niet heel duidelijk over zijn.

Wise heeft een online tool waarmee je wisselkoersen kunt controleren alerts kunt ontvangen als een wisselkoers verandert.

Wat is de middenkoers?

Banken en andere bedrijven bepalen hun eigen wisselkoers, dus er is niet één antwoord op deze vraag. Maar er ís wel een 'echte' wisselkoers, en die wordt de middenkoers genoemd.

Bankiers en investeerders kopen en verkopen valuta tegen bepaalde prijzen. Het gemiddelde van deze prijzen is de middenkoers. Aangezien dit de koers is die de markt van nature vaststelt, is dit de meest "echtst" en eerlijkste wisselkoers op de markt. Dit is de wisselkoers die Wise hanteert voor alle overboekingen.

Wise multi-valuta account

Wat is Wise en hoe werkt het in Nederland? (2)

Met het Wise multi-valuta account kun je een heleboel dingen die met een normale bankrekening niet kunnen. Zo kun je meer dan 40 verschillende valuta in een account beheren, en kun je valuta op elk moment wisselen.

Je kunt gebruik maken van accountgegevens in +9 verschillende valuta, waaronder euro’s, ponden en nog veel meer, wat het mogelijk maakt om te betalen en geld te ontvangen als een local.

Een Wise multi-valuta account is in een mum van tijd geopend via het internet, en voor het openen van deze rekening hoef je helemaal niets te betalen. Je leest het goed: het openen van een Wise multi-valuta account is gratis voor prive-gebruikers!

Met een Wise multi-currency account kun niet alleen zelf betalen en ontvangen in het buitenland, je kunt de rekening ook goed gebruiken als je geld naar het buitenland wil sturen. Overigens hoef je niet per se een multi-currency account van Wise te hebben om geld naar het buitenland te kunnen sturen.

Open je Wise account online 🚀

Wise kaart

Na het openen van een multi-valuta account is het mogelijk om de Wise-betaalpas te bestellen. Met deze Wise kaart kun je overal betalen en geld pinnen uit betaalautomaten in de lokale munteenheid.

Wat is Wise en hoe werkt het in Nederland? (3)

Je mag €200 per maand gratis geld opnemen met de fysieke kaart. Bovendien kan de Wise kaart gekoppeld worden aan Google Pay en Apple Pay, zodat betalen nog gemakkelijker wordt.

Naast een fysieke betaalpas is het bij Wise ook mogelijk om een virtuele kaart aan te vragen. Deze kaart is erg geschikt voor het doen van online aankopen met een extra beveiligingslaag. Denk daarbij niet alleen aan een nieuw paar schoenen, maar bijvoorbeeld ook het abonnement op een streamingdienst zodat je jouw favoriete films en series kan kijken.

Wat is Wise en hoe werkt het in Nederland? (4)

Anders dan bij andere online rekeningen werkt Wise niet met abonnementen. Je betaalt eenmalig €7 voor het versturen van de kaart. Een virtuele kaart is zelfs helemaal gratis.

🔎 Lees meer: Hoe betalen met Wise

Wise zakelijk account

Wat is Wise en hoe werkt het in Nederland? (5)

Niet alleen voor privegebruik kan Wise handig zijn, ook voor bedrijven en ZZP'ers zitten er enorm veel voordelen aan een Wise account. Hier zijn wat kenmerken van het Zakelijke account van Wise:

 • Facturen betalen binnen enkele seconden
 • Overmaken naar +160 verschillende landen, met de echte wisselkoers
 • Lokale accountgegevens in +9 valuta
 • Koppeling met andere apps mogelijk

Het zakelijke account van Wise kan online geopend worden en er zijn geen onderhoudskosten aan verbonden.

Open je zakelijkeWise Account 💼

Hoe maak je een Wise account aan: Stappenplan

Of het nu om een zakelijk account gaat, of om een persoonlijke rekening, een Wise account openen is een fluitje van een cent.

 1. Ga naar Wise.com of download de Wise app - we hebben een app voor zowel Android als iOS
 2. In de website klik je op de knop ‘register’.
 3. Vul je e-mailadres in of kies voor een van de andere opgegeven opties om je te registeren en klik op ‘next’.
 4. Kies het soort account dat je wil openen, persoonlijk of zakelijk
 5. Kies je land, in dit geval Nederland
 6. Vul je telefoonnummer in en klik op ‘send verification code’ er wordt nu een verificatiecode naar je telefoon gestuurd die je kunt invullen bij het afronden van de aanvraag van je Wise account.

🔎 Om je Wise-account te openen, moet je je laten verifiëren, meestal met een identiteitsbewijs met foto, een bewijs van adres en/of een foto van jezelf met dat identiteitsbewijs. Dus afhankelijk van waar je geld vandaan stuurt en hoeveel je verzendt, vragen we je om je identiteit te verifiëren.

Wise kaart bestellen

Als je het handig vind om een Wise debit kaart te hebben dan kun je deze na het aanmaken van je account bestellen. Dat doe je zo:

 1. Log in op de website van Wise of in de app
 2. Klik op het tabblad ‘cards’ op de website of in Android. In iOS klik je op ‘account’.
 3. Nu kun je jouw kaart aanvragen. Je persoonlijke gegevens worden gecheckt en er kan gevraagd worden door Wise om wat geld op je account te zetten
 4. Je account moet geverifieerd worden door Wise, er kan dan om je ID bewijs gevraagd worden
 5. Betaal voor de kaart. Als alles in orde is met je account dan heb je de Wise debetkaart binnen een paar dagen in huis. Tot die tijd kun je online je kaartgegevens al gebruiken.

Gebruikte bronnen:

 1. Wie is de FCA

*Zie de gebruiksvoorwaarden en productbeschikbaarheid voor uw regio of ga naar Wise-tarieven en prji*zen voor de meest actuele informatie over prijzen en tarieven.

Deze publicatie wordt verstrekt als algemene informatie en vormt geen juridisch, fiscaal of ander professioneel advies van Wise Payments Limited of haar dochterondernemingen of gelieerde ondernemingen, en is niet bedoeld als vervanging voor het verkrijgen van advies van een financieel adviseur of andere professional.

We geven geen expliciete of impliciete garantie of waarborg dat de inhoud van de publicatie accuraat, volledig of actueel is.

Wat is Wise en hoe werkt het in Nederland? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5951

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.